VITAMIN C IMMUNITET TIZIMIGA QANDAY YORDAM BERADI?
Vitamin C — inson uchun juda muhim mikroelement hisoblanadi. Ammo organizm uni o’z-o’zidan ishlab chiqara olmaydi, ya’ni uni oziq-ovqat yoki vitaminlar qabul qilish orqali olish kerak. Vitamin C suvda eriydigan bo’lib, organizmimiz suvda eriydigan vitaminlarni yaxshi saqlamaganligi sababli, bu vitamin har kuni to’ldirilishi kerak¹.
Vitamin C tug’ma va adaptiv immunitet tizimining hujayra funksiyalari orqali organizmning immunitet himoyasini qo’llab-quvvatlaydi.
Shuningdek, u kuchli antioksidant bo’lib, oksidlovchi stressni keltirib chiqaruvchi erkin radikallarga qarshi kurashda yordam beradi. Vitamin leykositlar faoliyatini qo’llab-quvvatlaydi, bu sog’lom immunitet tizimi uchun juda muhimdir.
QAYSI MAHSULOTLAR O’ZIDA VITAMIN C SAQLAYDI?
Ko’pgina oziq-ovqatlar, ayniqsa meva va sabzavotlar vitamin C ga boy. Apelsin va greypfrut kabi sitrus mevalari, shuningdek, ananas, kivi va tarvuz kabi kamroq tarqalgan mevalar — ushbu vitaminning ajoyib manbalari. Ko’pgina sabzavotlar ham vitamin C ning boy manbalari hisoblanadi — brokkoli, ismaloq, yashil va qizil bulg’ori qalampiri, shirin kartoshka va pomidor kabi.
IMMUNITET TIZIMINGIZ UCHUN VITAMIN C
Barcha vitamin C qo’shimchalari bir xil emas. Yaxshi so’riluvchi, uzoq vaqt organizmda qoladigan va sifatli ingrediyentlardan tayyorlanganini tanlash muhim — Solgar Ester-C plyus vitamin C kabi.
Tarkibida vitamin C yuqori bo’lgan qo’shimchalar leykositlarda uzoqroq saqlanadi — 24 soatgacha! Bundan tashqari, kislotali emas va sezgir oshqozon uchun mos. Kuniga atigi bitta kapsula immunitetni va yuqori nafas yo’llarining salomatligini yaxshilashga yordam beradi va erkin radikallarga qarshi kurashda antioksidantlarning kuchidan foydalanadi.
VITAMIN D IMMUNITET TIZIMIGA QANDAY YORDAM BERADI?
Vitamin D yog’da eriydigan vitamin bo’lib, organizmga kalsiy va fosfor kabi boshqa oziq moddalarni hazm qilish va saqlab turishda yordam beradi. Shuningdek, u suyaklar, tishlar va immunitet tizimini mustahkamlaydi.
Vitamin D immunitet tizimini turli yo’llar bilan qo’llab-quvvatlashi isbotlangan. Vitamin D ning faol shakli ba’zi leykositlarning yemiriluvchi yallig’lanish reaksiyasini yumshatadi. Uning ishtirokida immunitet hujayralari mikroblarga qarshi kurashadigan ko’proq oqsillarni ishlab chiqaradi.
Vitamin D darajasi past bo’lgan kattalar o’zlaridagi yo’tal, shamollash yoki yuqori nafas yo’llari infeksiyasi bilan og’riganliklari haqida aytishadi.
QAYSI MAHSULOTLAR O’ZIDA VITAMIN D SAQLAYDI?
Bir nechta oziq mahsulotlar tabiiy ravishda vitamin D ga boy. Vitamin D ning eng yaxshi manbalari —losos, tunes va qilich baliq kabi yog’li baliqlar. Vitaminning kamroq miqdori tuxum sarig’i, pishloq va mol go’shti jigarida mavjud.
To’g’ridan-to’g’ri quyosh nuri teridagi kimyoviy moddani vitaminning faol shakliga (kalsiferol) aylantirganda, tanangiz vitamin D ishlab chiqaradi.
Agar siz har kuni SPF bo’lgan vositalardan foydalansangiz yoki quyosh nuri kam bo’lgan joyda yashasangiz, oziq-ovqat va hatto quyosh nuridan ham yetarli miqdorda vitamin D ni olish qiyin bo’lishi mumkin. Yaxshi so’riluvchi vitamin D bilan sifatli qo’shimchani qabul qilish — vitaminning kunlik dozasini qabul qilishingizni ta’minlashning eng yaxshi usuli.
VITAMIN D BILAN SOLGAR MAHSULOTLARI
Kuniga bitta kapsulani qabul qilish sog’lom immunitet tizimini, kuchli suyaklar va tishlarni, asab va mushaklarning optimal ishlashiga ko’mak beradi.
SINK IMMUNITET TIZIMIGA QANDAY YORDAM BERADI?
Sink — bu mikroelement, ya’ni organizmga faqat oz miqdorda kerak degani. Biroq, hayotiy kimyoviy reaksiyalarni amalga oshirish uchun 100 ga yaqin fermentlar talab qiladi. Bu DNKni yaratish, hujayra o’sishi, oqsillarni qurish, yemirilgan to’qimalarni tiklash va, albatta, sog’lom immunitet tizimini qo’llab-quvvatlashga yordam beradi.
Sink hujayra o’sishi va normal ishlashini qo’llab-quvvatlaydi. Shuning uchun, hatto past yoki o’rtacha darajadagi tanqislik organizmni virus va bakteriyalardan himoya qiluvchi limfositlar, neytrofillar va makrofaglar kabi immunitet hujayralarining faoliyatini sekinlashtirishi mumkin.
Immunitetni nazoratda saqlashdan tashqari, sink antioksidant faollikni ham namoyon qiladi va immunitet tizimida balanslangan yallig’lanish reaksiyasini saqlashda yordam beradi.
QAYSI MAHSULOTLAR O’ZIDA SINK SAQLAYDI?
Go’sht, parranda go’shti va dengiz mahsulotlari sinkga boy. Ba’zi o’simlik mahsulotlari, masalan, dukkaklilar va to’liq donalar ham sinkning yaxshi manbalari hisoblanadi, ammo ularning tarkibida mineral bilan bog’lanishi va uning so’rilishini kamaytirishi mumkin bo’lgan fitatlar (fitin kislotasi) ham mavjud.
Organizm tomonidan oson so’riluvchi va immunitetni qo’llab-quvvatlaydigan sinkni olishning eng oson yo’li — sink qo’shimchasini qabul qilish.
SINK BILAN SOLGAR MAHSULOTLARI
Solgar «Sink pikolinati» sog’lom immunitet tizimini, sog’lom teri, ko’zlarni va boshqalarni qo’llab-quvvatlash uchun yuqori darajada so’rilishi mumkin bo’lgan xelatlangan shaklda sink bilan ta’minlaydi.
IMMUNITETNI VITAMIN C, D VA SINK BILAN QO’LLAB-QUVVATLASH
Agar siz vitamin C, D va sinkni o’z ichiga olgan mahsulotni izlayotgan bo’lsangiz, Solgar «Ester-C plyus immun-kompleksi» ga qarang.
Ushbu mahsulot Ester-C®, vitamin D va sink, immunitet tizimi uchun foydali bo’lgan buzina, astragal va exinaseyadan olingan o’simlik moddalari, shuningdek, magniy va bir qator B guruhi vitaminlari kabi immunitetni qo’llab-quvvatlovchi ingrediyentlarning mukammal birikmasini ta’minlaydi.
Uning noyob yumshoq kapsula shakli yutishni osonlashtiradi.
BOLALAR UCHUN VITAMINLAR
Solgar bolalar liniyasida, shuningdek, bolaning immunitet tizimini qo’llab-quvvatlashga qaratilgan bir nechta mahsulotlar mavjud. Misol uchun, «Kangavites multivitamin va minerallarning kompleks formulasi tropik mevalar ta’mi bilan« — bu bolalar uchun chaynaladigan tabletkalardagi vitaminlar va minerallarning balanslangan kompleksi, shuningdek, vitamin C, D va sinkni o’z ichiga oladi.
XULOSA QILGANDA
Vitamin C, D va sink sog’lom immunitet tizimi uchun zarurdir. Ushbu vitamin va minerallarning har birini oziq-ovqatda topish mumkin, ammo kerakli kunlik yordamni olishning eng oson yo’li — nutriyentlar qabul qilish.
Manbalar:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29099763/